Kedves Olvasó!
Egy nagyon egyszerű, konyhai sütőben is elkészíthető, teljeskiőrlésű kenyér recept következik, mely a tej és tojás mentes diétában is megállja a helyét s ráadásul nagyon finom! Az elkészült kenyér íze és textúrája pedig a hagyományos fehér kenyér ízére emlékeztet. Számtalan alkalommal készítettem el, ez a recept sosem hagyott cserben . :)
Hozzávalók (1 kenyérre való):
620 g teljeskiőrlésű liszt ( lehet búza vagy rozs is)
1 csomag száraz élesztő
3 dl víz
2 teáskanál cukor
1 dl mandula tej
2 teáskanál só
3 evőkanál olívaolaj (vagy tökmagolaj)
Lépések:
1. Kimérjük a lisztet majd egy nagy keverő tálba öntjük, közepére mélyedést készítünk a kezünkkel.
2.A mélyedésbe öntjük a csomag száraz élesztőt , majd a 2 teáskanálnyi cukrot. Lassan ráöntjük a mandulatejet melyet előtte langyosra melegítettünk fel . A mélyedésben lévő alapanyagokat összekeverjük a kezünkkel, majd betakarjuk egy kevés liszttel (tejleskiőrlésű) . Konyharuhával letakarjuk, 15 percre meleg helyen kelesztjük (Én a mikróban szoktam).
3. A 15 perc letelte után, hozzáadjuk az olívaolajat, a sót majd a vizet.
4. A tésztát jól átgyúrjuk kézzel ,egészen addig míg homogénné nem válik. Ez kb. 5-10 percet vesz igénybe.
5. A kész tésztát ismét letakarjuk egy konyharuhával, és 30 percet kelesztjük meleg helyen (Mikróban is lehet).
6. Kissé átgyúrjuk a 30 perc kelesztés után is , majd tetszőleges alakúvá gyúrjuk (lehetnek kis zsemlék vagy nagy cipó alak, de készítettem már kifliket is belőle) . Sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük.
7. Előmelegített sütőben 200 C fokon sütjük ki, sütési idő 45--50 perc .
8. Sütés után érdemes hagyni kihűlni a kenyeret, ezt meg lehet tenni egy egyszerű fa deszkán vagy sütőrácson is.
Szendvicsnek vagy köretnek is megállja a helyét édesen és sósan egyaránt ! A tésztát lehet ízesíteni gyúrás előtt is tetszőlegesen (pl olívabogyó, hagyma, különböző fűszerek, szárított gyümölcsökkel).
Bon apetite ! :)